TIPS & TRICKS

Hulp bij feestjes

Sinds:

2007

 

Eerste feestje:

Wie is feestje

 

Motto:

Elk feestje moet een feest worden!


 

De eerste stap naar een origineel kinderfeestje is gezet. Welkom op mijn site!

 

Thuisfeestjes zijn populairder dan ooit, maar hoe organiseer je dit en waar moet je beginnen.

Hieronder wat tips & tricks

Begin op tijd

Eén van de belangrijkste tips die we vooraf kunnen geven is: begin op tijd.  Er zijn genoeg ouders die het binnen 2 of 3 dagen hebben gered maar het mooiste is toch een minimale voorbereidingstijd van één week of langer.

 

Hoewel onze feestjes heel uitgebreid beschreven zijn en je de opdrachten niet meer zelf hoeft te verzinnen moet alles nog wel even 'landen' en vorm krijgen zodat het helemaal naar je eigen wens ingevuld kan worden.

 

Ieder feestje is anders dus we hebben ons best gedaan om onze draaiboeken zo universeel mogelijk te houden. Uiteraard met ruimte voor eigen wensen/omstandigheden. 

 

Het belangrijkste gedeelte van de voorbereiding is het doorlezen en 'eigen' maken van ons draaiboek. Lees het draaiboek daarom het liefst eerst 2 of 3 keer door. Daardoor krijg je een goed beeld hoe het feestje in elkaar zit en wat er van jou als ouder/organisator wordt verwacht. Hier begint ook echt de voorpret (horen we van veel ouders).

Uitnodigingen

Hoe eerder je de uitnodigingen maakt en uitdeelt hoe langer de voorpret! Ook is dan de kans groter dat alle kinderen komen want ze kunnen deze dag dan op tijd vrij houden.

Om teleurstellingen in de klas te voorkomen adviseren we altijd om de uitnodigingen persoonlijk langs te brengen bij de vriendjes en vriendinnetjes. Heel leuk om hier een uurtje voor uit te trekken en dit samen met je zoon of dochter te doen, allemaal blije gezichten. Mooie traditie en herinnering voor later. 

Mocht je er toch de voorkeur aan geven om het in de klas uit te delen dan kan dat natuurlijk ook.

De grote dag

 Zet alles zoveel mogelijk klaar en probeer goed overzicht te houden. Kamer en tafel versierd? Eventueel nog wat ballonnen aan de voordeur en toepasselijke muziek bij de ontvangst van de kinderen en het feest kan beginnen!!

PARTY :)

 

Als er iets niet helemaal volgens het draaiboek verloopt of de kinderen gaan even hun eigen gang (bijvoorbeeld even voetballen tussendoor) laat het draaiboek dan los en beweeg zelf lekker mee. Vooral bij jongere kinderen zul je merken dat de aandacht af en toe een beetje kan verslappen of dat sommigen een eigen weg kiezen. Laat dit rustig gebeuren. Bij kinderen vanaf 9 jaar speelt dit minder, deze groep wil juist vaak bezig blijven met het spel en hebben bijna geen tijd voor pauze.

 

Het kan zijn dat je tijdens het feestje onverwacht ergens tegenaan loopt wat anders gaat dan gedacht, geef er dan je eigen draai aan! Het draaiboek is niet heilig omdat elk feestje (kinderen, omgeving en weersomstandigheden) weer anders is. 

 

Kort het feestje of de opdrachten in als het allemaal wat uitloopt en als er kinderen bij zijn die een beetje tegendraads zijn probeer die dan niet teveel aandacht te geven dan trekken ze vaak vanzelf wel weer bij. 

Datum bepalen

Hou bij het bepalen van een geschikte datum ook rekening met andere festiviteiten, feestjes of sportactiviteiten. Als bijvoorbeeld de plaatselijke voetbalvereniging net een jeugdtoernooi op zaterdagmiddag heeft gepland waar de helft van de kinderen aan deelneemt dan is het handig om dit op voorhand te weten. 

Thema kiezen

Kies samen met je zoon of dochter een leuk thema uit. Let hierbij vooraf op de leeftijd en grootte van de groep. Bij elk thema op onze website hebben we icoontjes staan met extra informatie over de geschikte leeftijd, grootte van de groep, benodigde tijd e.d. Je mag ons hierover ook altijd om advies vragen. Soms zijn er nog wel uitzonderingen op de regel te bedenken en we zijn altijd  bereid om mee te denken.

Bij Missie X en ClockDown Escaperoom kunnen we niet teveel verraden omdat we merken dat er ook veel feestgangertjes meekijken, dus wil je daarover meer informatie dan kun je ons heel eenvoudig een mailtje sturen.

Telefoonnummers ouders

Bij jongere kinderen is het handig om alle telefoonnummers van de ouders te hebben voor onvoorziene omstandigheden (bijvoorbeeld het uitlopen van het feestje of een feestgangertje plotseling ziek wordt). Dan kun je de ouders eventueel informeren/raadplegen. 

Spiekbriefje

 Schrijf voor jezelf even kort op hoe het feestje ongeveer verloopt en waar je extra aandacht voor moet hebben, een soort spiekbriefje waar je heel makkelijk op terug kunt vallen tijdens het feestje. Dit doet ieder op zijn/haar manier. Het helpt je tijdens het organiseren ook om goed overzicht voor jezelf te krijgen hoe het feestje er ongeveer uit gaat zien.

Einde v/h feestje

Het meest ideaal is om op het feestje geen eindtijd te vermelden, dat scheelt een hoop stress als het feestje wat uitloopt of als alles een stuk sneller gaat dan gedacht. Dit werkt alleen als je de kinderen zelf thuis kunt brengen of als ze oud genoeg zijn om zelf naar huis te fietsen. Een andere mogelijkheid is om bij het wegbrengen van de kinderen een groepsapp aan te maken met alle ouders en een berichtje te sturen als het feestje afgelopen is en de kinderen opgehaald kunnen worden. Eventueel kun je in de pauze tussendoor nog een leuke actiefoto van de kids sturen :)

Aantal kinderen

Je hoort vaak de regel dat de leeftijd van het kind het ideale aantal kinderen voor het feestje is, dus 8 jaar = 8 kinderen. Zelf vinden we dit een goede stelregel maar we begrijpen dat dit niet altijd haalbaar is. Probeer de groep toch zo klein mogelijk te houden, het liefst niet meer dan 12 kinderen. Hoe kleiner de groep hoe meer aandacht er is voor het feestje en elkaar. Daarnaast heb je minder kans dat sommige kinderen zich gaan vervelen of de aandacht verliezen. De jarige zal zich dan ook meer op zijn/haar gemak voelen.

Belangrijk is om dit aantal ruim van tevoren met de jarige af te stemmen zodat hij/zij al rustig kan bedenken wie er mogen komen en niet vooraf allerlei toezeggingen in de klas doet waarbij er kinderen teleurgesteld gaan worden.

Hulp vragen

Extra hulp tijdens een feestje is altijd welkom en handig. Daarnaast kun je dan zelf ook meer genieten van de dag. 

Boodschappenlijst

 Maak een paar dagen voor het feestje begint voor jezelf vast een boodschappenlijstje met dingen die je nog in huis moet halen, bijvoorbeeld drinken/wat lekkers/aankleding van de tafel in de kleuren van het thema. Daarnaast misschien nog een paar kleine dingen voor de opdrachten tijdens het feestje (zie draaiboek).

Hulp Jarige

Tja, dat is wel even een puntje... eigenlijk is het bij geen van onze feestjes leuk om de jarige het draaiboek te laten lezen. Elk feestje bevat wel wat verrassingen en dan blijft het voor de jarige ook spannend en nieuw. Je kunt natuurlijk hier en daar wel een tipje van de sluier oplichten maar probeer niet teveel te verraden. De jarige kan wel meebeslissen/helpen bij het versieren van de kamer, hapjes maken, schrijven van de uitnodigingen (en uitdelen). Mocht je het leuk vinden om aan het einde een snoepzakje te maken met een leuk kaartje eraan dan kan de jarige ook hierbij helpen.

Foto's

Leg je fototoestel vast klaar, want anders kun je door de drukte vergeten foto's te maken en dat zou jammer zijn!

Eigen initiatief

Bij al onze feestjes is er ruimte voor eigen initiatief. Omdat het om digitale draaiboeken gaat (verstuurd via de mail) kun je nog best veel aanpassen. Zo zijn onze draaiboeken echt bedoeld: ter inspiratie voor een knalgaaf feestje!

Na afloop

Als je na afloop van het feestje moe maar voldaan op de bank kunt ploffen dan was het feestje vast geslaagd en kun je lekker nagenieten!


Tot slot

Je mag ons altijd alles vragen, alle feedback is welkom! We zijn graag bereid om mee te denken en proberen onze mailtjes altijd zo snel mogelijk te beantwoorden. 

 

In de loop der jaren hebben we al heel wat ouders en kinderen blij gemaakt met onze feestjes en heel veel leuke, warme reacties ontvangen op veel verschillende manieren. Ook krijgen we veel bestellingen via mond-tot-mond reclame of ouders die 2 of 3 jaar achter elkaar een feestje van ons geven. Dat vinden wij het grootste compliment dat we kunnen krijgen en geeft ons veel plezier en motivatie om Locohippo te blijven uitbreiden.  Dit jaar volgen er weer nieuw feestjes op onze site, daar zijn we nu achter de schermen heel druk mee...

 

Volg ons op Facebook en/of Instagram en blijf op de hoogte!

 

Met feestelijke groet, Marjan

Nieuw! ClockDown Escape Room feestje. #racetegendeklok #tijdtiktaltijddoor #spannendfeestje🕕💣🕶💥

Een foto die is geplaatst door Feestklik kinderfeestjes (@feestklik) op